Asset Publisher Asset Publisher

Akacje kwitną bez pszczół

Miód akacjowy

Miód wydaje się być najprzyjemniejszym w smaku dla nas lekarstwem na wiele różnych dolegliwości. Jego zastosowania są nieograniczone począwszy, od wzmacniania odporności poprzez działania antybakteryjne w skutecznym wspomaganiu organizmu w walce z infekcjami do łagodzenia różnego rodzaju bóli. Miód akacjowy o półpłynnej konsystencji, słodkim i aromatycznym zapachu pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Często wykorzystywany jest jako słodzik dla wielu potraw, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Wśród darów natury, jakie otrzymujemy razem z innymi miodami, jest jednym z cenniejszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co stosuje się go także w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia.

Rosnące przy budynku Nadleśnictwa Tuszyma stare akacje jak nigdy dotąd  obficie zakwitły, ale smutne jest to, że z powodów upałów i długotrwałej suszy wśród białych kwiatów nie słychać brzęczenia pszczół. Pewnie w tym roku nie będzie nam dane skosztować akacjowego miodu od pszczelej rodziny mieszkającej w budynku nadleśnictwa.

Tekst i zdjęcia: Artur Święch